AKILLI EV VE OTOMASYON

Dünyadaki gelişmelere paralel olarak; ülkemizde de gayrimenkul pazarının gelişmesiyle müşteri kazanabilmek ve fark yaratabilmek için “akıllı ev“ kavramı öne çıkmaya başladı.

Akıllı Ev deyince gayrimenkul pazarında biraz gelişmiş intercom sistemine sahip evler, Leeds sertifikalı sadece enerji yönetimi yapılan evler ile perde, aydınlatma ve iklimlendirmeyi kontrol eden evler akla geliyor.

Tüm bu saydıklarımızı cihazların hiçbiri tek başına yapamamaktadır. Bütün bu cihazların birbirleri ile konuşmasını sağlayan sistemin adı otomasyondur. Dolayısıyla aslında akıllı ev dediğimiz kavram otomize edilmiş evdir.

Otomasyon sadece ev için değil, ofisler ve binalar içinde kullanılan bir sistemdir.

Peki, dünyada insanlar akıllı evi niye tercih ediyor?

 

CE PRO’nun Otomasyon ve Kontrol üzerine yapmış olduğu bir araştırmaya göre;

  •  Evine otomasyon alanların %75’den fazlası, otomasyonu tercih etmesinin sebebi olarak, %64 gibi yüksek bir oran ile AV sistemlerini gösteriyor.
  •  İkinci sırada %46 ile çok bölgeli müzik sistemleri (multi room audio) kontrolü geliyor.
  •  Üçüncü sırada ise %33 ile aydınlatma kontrolü geliyor.

Görüldüğü gibi aslında tüketiciler masalarının üzerindeki kumanda kalabalığını ortadan kaldırmak, akıllı cihazlardan ya da tabletlerden tüm ses-görüntü cihazlarının kontrolünü, sesin ev veya ofis içinde dağıtımı için otomasyonu tercih ediyorlar.

Yukarıdaki dağılıma bakıldığında konfor ve enerji yönetimi müşteri tarafından öncelikli olmakta.

Aydınlatma, güvenlik, uzaktan bağlantı gibi özellikler ise tercih sebebi olarak daha aşağılarda yer almaktadır.

Audio–video sistemleri ile otomasyon ayrılmaz bir parça, bu sebeple de birçok otomasyon firması bazı temel ses özelliklerini de ürünleri içine katmakta. En popüler sistemler ise IP tabanlı olanlar, zira Audio Video sistemleri IP ya da RS232 üzerinden kontrol etmek oldukça kolay bu sebeple mesela Zöet her iki protokolü desteklemektedir. Avrupa ve Türkiye’nin en yaygın otomasyon protokolü KNX ise Audio video kontrolü ancak IP gateway kullanarak 3.parti bir otomasyon sistemi ile yapılabilmektedir. Zegbee veya Zeevawe protokollerde ise Audio Video kontrolü wireless yapılabilmektedir.

Sonuç olarak akıllı ev olgusu aslında iyi kurgulanmış ve dizayn edilmiş bir otomasyon sistemidir. Bu kurgunun en önemli parçası da müşteri tercihlerinden görüldüğü üzere ses ve görüntü ekipmanları ile enerji yönetimi olmaktadır.