EKRAN TERCİHİ
Bu büyüklükteki mekanlar için genelde ekran tercih edilmekle birlikte perde/projeksiyon tercihi de yapılabilir. Çoğunlukla perde/projeksiyon sistemi daha ekonomik bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak ekran boyutlarının büyümesi ve paralelinde fiyatlarının düşmesi ve uzun kullanım ömürleri nedeni ile daha tercih edilebilir bir konumdadır.
SES
Ekran kullanımı halinde bir ses sistemine ihtiyaç kalmayabilir. Ancak katılımcı sayısının çok olduğu ya da 35 m²’den büyük mekanlar için ek bir ses sistemi ihtiyacı olabilecektir. Bu durumda bir kaç hoparlör ve bunu besleyecek ses kaynak girişlerinin de olduğu bir amplifikatör gerekecektir. Odanın boyutları sebebi ile kişilerin birbirlerini duyması için herhangi bir mikrofon ihtiyacı olmadığından detaylı bir ses mikseri ya da ses işlemcisi ihtiyacı da olmayacaktır.
GÖRÜNTÜ AKTARIMI
Bu büyüklükteki mekanlar için de kablosuz görüntü aktarımı ve kablolu görüntü aktarımı seçenekleri kullanılabilir.
Kablosuz olarak bir ya da birden çok kişinin ekran görüntülerinin aktarabileceği bir çok çözüm mevcuttur. DisplayNote Montage bu çözümlerin en etkili ve kullanışlı olanlarından birisidir.
Kablolu tercihi özellikle sabit görüntüden (powerpoint sunumu gibi) daha fazla hareketli görüntü ve video ile çalışacak mekanlar için tercih edilmelidir. Kablolu bağlantı tercih edilmesi durumunda; tek bir noktadan bağlantı sağlayabileceğimiz ürünler kullanabiliriz. Ancak masanın büyüklüğüne göre birden çok noktadan HDMI, DisplayPort ya da VGA+Ses girişlerinin yapılması gerekebilir. Giriş noktası sayısı arttığında nereden bağlantı yapıldığını seçme ihtiyacı da ortaya çıkacaktır. Bu amaçla otomatik sinyal algılayan ürünler kullanılabilir, ancak bu tür ürünler çok efektif çalışmadığından el ile seçim yapma ya da bir kontrol sistemi ihtiyacı oluşabilir.
KONTROL SİSTEMİ
Toplantı odaları büyüdükçe kullanılan cihaz sayıları da artmakta ve bu da sistemin kullanımını zorlaştırmaktadır. Ekran, görüntü dağıtımı, ses sistemi, otomasyon sistemi vs. derken birçok cihaz üzerinden seçimler yapmak, kaynak değiştirmek; ses seviyesini düzenlemek vs. gibi birçok işlemin ayrı ayrı yapılması gerekecektir.
Bu amaçla dokunmatik tabletler ve telefonlar ile kullanabileceğimiz kontrol sistemlerinden faydalanabiliriz. Bu ürün ile gerek odanın kullanım şekillerine göre senaryolar oluşturmak ya da tek tek ürünlerin kontrollerinin yapılmasını sağlayabiliriz. Demopad bu konuda kolay ve ekonomik bir çözümdür. Bilgisayar, iPad, iPhone ve Android ürünler üzerinden kontrol imkanı sunmaktadır.
OTOMASYON SİSTEMİ
Özellikle kontrol sistemi olan mekanlarda ışık seviyesi, havalandırma gibi ekipmanların da kontrolü istenecektir. Zira toplantı odasının kullanım şekline göre perdelerin indirilmesi, ışıkların açılması veya istenen seviyeye ayarlanması, oda ısısının kontrolünün de bu kontrol sistemi ile entegre şekilde yapılması istenebilir.
VİDEO KONFERANS
Mekan büyüdüğünde gerek kamera, gerek konferans mikrofonları ve gerekse hoparlörlerin (konferans sistemleri için bütünleşik ürünler de mevcuttur) de büyümesi ve daha fazla detaya sahip olması gerekecektir. Bu nedenle daha yüksek çözünürlüklü kameralar, daha fazla sayıda hoparlör ve mikrofon ihtiyacı olabilecektir.
Odanın büyüklüğü ve yerleşimine göre kamera seçimi yapılması gerekecektir. Kameranın konacağı nokta ve kamera görüntü açısı buradaki önemli detaylardandır. Angekis’in 1080p ve 4K çıkışlara sahip Blade serisi video konferans kameraları bu konuda ihtiyacınızı karşılayacaktır.
Ayrıca Stem Ecosystem’i de size bütünleşik mikrofon/hoparlörler çözümleri konusunda benzersiz çözümler sunmaktadır. Dilerseniz duvara, tavana monte edebileceğiniz ya da masa üzerinde kullanabileceğiniz ürünlerden birisini ya da birkaç tanesini seçerek sisteminize bağlamanız yeterli olacaktır. Kalan tüm işlemleri Stem Ecosystem’i kendisi yapacak ve size sadece en üst seviyede bir video konferans yapmak kalacaktır.